Wewnątrz wędzarni potrzebne jest połączenie rusztowych półek i drążków do wieszania mięsa – tam blisko działają dobre grzałki do wędzarń. Zalecałbym zainstalowanie knag na obu ścianach bocznych, co pozwoli na ustawienie prętów i kratek tam, gdzie jest to potrzebne podczas danej sesji palenia. Ponieważ większość ludzi ma tendencję do wędzenia różnych rodzajów mięsa w swoich palaczach, możliwość zmiany konfiguracji wędzarni między kolejnymi użyciami może być bardzo pomocna.
Jedyną inną rzeczą, która jest potrzebna, jest palenisko do wytwarzania gorącego dymu, który trafi do wędzarni i dobre grzałki do wędzarni. Jedną z opcji jest piec opalany drewnem typu obozowego a drugą dobre grzałki do wędzarni . Są to na ogół dość proste, niedrogie i blisko ziemi. Inną opcją jest zbudowanie paleniska z cegły. W takim przypadku ważne jest, aby palenisko było zbudowane nisko nad ziemią i uszczelnione, tak aby dym mógł trafiać bezpośrednio do dolnej części wędzarni w którym umieszczone są dobre grzałki do wędzarni . Trzymaj jeden z nich kilka stóp od samej wędzarni i poprowadź kawałek rury kominowej z paleniska do otworu w dolnej części tylnej ściany wędzarni.